Mindent a jógáról: kinek melyik fajtát érdemes választani?

Mindent a jógáról: kinek melyik fajtát érdemes választani?

Gazdag Vivien

Jógaoktató


A "yoga" szanszkrit eredetű szó, azt jelenti: összekötés, egyesülés. Napjainkban az egyik legismertebb mozgásforma, amely rengeteg jótékony hatással bír mind fizikai, mind a mentális egészségünkre. Bármikor és bárhol ráléphetsz erre az útra, hiszen nincs szabály arra, hogy hány éves vagy, milyen nemű vagy, az a legfontosabb, hogy kapcsolódj a testedhez és a mozgásformához. Ebben a cikkben bemutatjuk Neked a leggyakrabban előforduló jóga irányzatokat, az eszközöket, illetve a rendszeres jógázás pozitív hatásait. 

Rengeteg jógatípus közül van lehetőséged válogatni, a cél ugyanaz, mégis egy-egy irányzat között sok különbség fedezhető fel. Van, amelyik jobban igénybe veszi az izmokat, a dinamikusság kerül előtérbe, míg ezzel szemben találkozhatunk egy meditatívabb változattal is, hosszabban kitartott jóga pózokban való elmélyüléssel.

A Jóga, vagy yoga jelentése összekötés, egyesülés A Jóga, vagy yoga jelentése összekötés, egyesülés

Melyik típust válasszam?

Mindennek az alapja a hatha jóga, az összes többi irányzat is a hatha szabályaira épül. A hatha jóga kezdőknek, akik csak most ismerkednek a jógával is ideális, mivel lassú, gyengéd mozdulatokból áll, elsősorban a légzésre és meditációra összpontosít, bevezetve a gyakorlókat a jógapózok helyes kivitelezésébe és a megfelelő relaxációs technikák elsajátítására. Ezzel szemben például az ashtanga jóga inkább haladó gyakorlók számára ajánlott, ugyanis intenzíven igénybe veszi az egész testet, egyszerre kell szinkronban tartani a légzést és a gyakorlatok folyamatosságát. 

A gerincünk testünk tartóoszlopa, mely odafigyelést, törődést igényel, ezért a gerincjóga kimondottan erre a területre fókuszál, fő célja a tartásjavítás, szintén ajánlott kezdő gyakorlók számára.  

Egyre elterjedtebbé vált a kismama jóga: ez növeli a szüléshez szükséges izmok erejét, rugalmasságát és állóképességét, enyhíti a várandóssági panaszokat, kímélő és gyengéd módon segíti az energiaszint megőrzését, kapcsolódását a kisbabához.  

A gyermekjóga megalapozza a kicsik testi, lelki és szellemi fejlődését, az egészséges életet, valamint segíti a stresszkezelést, javítja a koncentrációs készséget, a mozgás koordinációt, erősíti az immunrendszert. Érdemes a kicsikre is ilyen jellegű időt fordítani, hogy egészséges felnőtté váljanak ebben a rohanó világban. 

Minden túlzás nélkül a rendszeres jógázás csodaszer a testnek és az elmének. Az elmúlt évek során nagy szerepet kapott az egészség, egészségtudatos élet, így szerencsére annak fontosságát egyre több munkaadó ismeri fel. Az egészséges, motivált munkaerő produktívabb, az energikusabb munkavállalók elkötelezettebbé válnak, ha azt érzik, hogy fontos a vállalat életében az egészségük, és megkapják a megfelelő lehetőségeket. Ennek köszönhetően előtérbe került az office jóga, modernebb munkahelyeken már biztosítanak csoportos órákat a munkavállalók számára, hiszen mindkét fél célját szolgálja az egészséges munkaerő. Az ülőmunka főként a nyaki izmokat, a gerincet terheli, de ugyanúgy hatással van az egész testre, az izmokra, a testtartásunkra, és az állandó fájdalmak hosszú távon kihatnak a mindennapokra: gyorsítja a kiégés folyamatát.

Jóga pózok és jóga típusok Jóga pózok és jóga típusok

Eszközök

A jógázáshoz alig kellenek eszközök - a gyakorlás rólad és a testedről szól. Ugyanakkor szükséged lehet bizonyos kiegészítőkre, annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a gyakorlás, különösen, ha kezdő vagy. A legfontosabb a megfelelő matrac kiválasztása, hiszen kijelöli a teredet, alápárnázza a térded és a többi izületed, valamint megakadályozza, hogy kicsússzon kezed-lábad és megsérülj! Továbbá ilyen eszköz például a jóga tégla, jóga heveder; ezek elsősorban a test “meghosszabbításaként” funkcionálnak, például egy ülésben előrehajlás során, ha nem éred el a nagylábujjad, a helyes kivitelezés érdekében hatalmas segítség a heveder és hasznos akkor is, ha merev a combhajlító izmod. Ugyanígy a jógatégla is segít, hogy elérd a legnagyobb kiterjedésed, használatával hosszabb ideig is ki tudsz tartani egy-egy pózt. Ezekre ne mankóként tekints, hanem használható eszközként!

Természetesen vannak újabb kiegészítők is, amit az oktatók előszeretettel használnak az órákon. Ilyen a jógakerék, ami segíti a mélyizmok erősítését gyakorlat közben, aktiválja és stabizilája a testet, sőt feszültségoldó hatással is bír. Az ászanák mélyítése mellett, kiválóan segít a nyújtásokban is. Ha megfelelően használod, a jóga kerék segíthet abban, hogy többet hozz ki a gyakorlásodból, de kezdőként mindenképpen célszerű felkeresni egy jógaoktatót, aki elmagyarázza a működését, az ászanák helyes végrehajtását az eszköz segítségével.

Jóga kezdőknek, kismama jóga Jóga kezdőknek, kismama jóga

Milyen a jógikus életmód?

Végezetül pedig néhány szóban érdemes megemlíteni a jógikus életmód jellemzőit. A kifejezés alatt leginkább azt értjük, hogy a jógában megtanult irányelveket alkalmazva éli és alakítja a mindennapjait a gyakorló. Ezen életvezetési szabályok közé tartozik például az erőszakmentesség, a lopástól való tartózkodás, a megelégedettség-, vagy az önképzés elve. A hagyományos jógikus étrend vegetáriánus (vagy vegán), sok gyümölcs és zöldség, hüvelyesek, gabonafélék, könnyebben emészthető táplálékok kapnak szerepet, melyek segítik a gyakorlást, energiát adnak, de nem telítenek el annyira, hogy utána órákig pihenned kelljen. Természetesen nem minden jógi vegetáriánus vagy vegán, de nagyon fontos a megfelelő és minőségi tápanyagbevitel.

Összességében tényleg elmondható, hogy a jóga mindenkié, bármikor és bárhol végezheted, hiszen rengeteg irányzat közül tudsz választani - mindenki megtalálja azt, ami hozzá a legközelebb áll, ahol ki tud teljesedni, feszegetni tudja a határait, és önmaga legjobb verziójává tud válni. Érdemes az első néhány alkalommal oktató által vezetett órán részt venni, vagy magánórán, hogy megtanuld az ászanák helyes kivitelezését, így magabiztosabban tudsz a későbbiekben otthon gyakorolni!

Számomra a jóga a szabadságot jelenti, ebben a felgyorsult világban annyi impulzus ér minket, hogy muszáj időt szakítani önmagunkra, megtalálni az egyensúlyt. Óráimon szeretném átadni a jóga szeretetét, tiszteletét, amellett, hogy feltöltődünk, átmozgatjuk minden porcikánkat, és elengedjük azt, ami már nem szolgál többé. Hiszem, és érzem, hogy mindezt a jót meghálálja a testünk, és a lelkünk. Többnyire a dinamikus, alakformáló órák állnak közel hozzám, de nagy hangsúlyt fektetek a tradicionális vonal megőrzésére is. Kezdőtől haladóig mindenki megtalálja óráimon azt, ami belőle a legtöbbet hozza ki. 

Ha  most ismerkedsz a jógával, szívesen kipróbálnád vagy akár régebb óta gyakorolsz, gyere és csatlakozz hozzám Budán vagy Pesten a csoportos óráim egyikén! Engedd, hogy segítselek az utadon!

CIKKajánló

Az 5 legjobb ingyenes Fitness applikáció

Melyik Fitness applikáció a legjobb? Segítünk dönteni. Olvasd el blogcikkünket! Több előnye is van ha egy App segít az egészséges életmód betartásában. Összeszedtük nektek a kedvenc applikációinkat.

A Schwarzeneggeri mellizom titka

Mi a kidolgozott mellizom titka? Ki ne szeretne kidolgozott és formás mellkast? A mellizom fejlesztése sok férfit motivál abban, hogy belekezdjen a konditermi edzésekbe és a bicepsz mellett ez a leggyakrabban erősített izomcsoport is. Olvasd el cikkü

Mit kell tudni a C-vitaminról?

C-vitamin, mit mikor hogyan? Olvasd el cikkünket és nézd meg videónkat, tudj meg többet a c-vitaminról. Mit kell tudni a c-vitaminról?

Fehérje izolátum vagy koncentrátum? Melyik kell nekem?

Melyik fehérje a legjobb választás Neked? Olvasd el most cikkünkben.