Marhakollagén vagy halkollagén? Segítünk a választásban!

Marhakollagén vagy halkollagén? Segítünk a választásban!

Nutriversum Team

Szenvedéllyel készült, Neked


A kollagén az emberi test egyik leggyakoribb fehérjéje, amely a bőrt, az inakat, a csontokat, a porcokat és a szalagokat alkotó anyagokban is megtalálható. Ennek köszönhetően a kollagén, - különösen a marhakollagén - méltán népszerű alapanyaga a táplálékkiegészítőknek. A marhakollagén és a hal kollagén a két legismertebb típus, amelyekről biztosan már Te is hallottál. Sokan azonban zavarba jöhetnek, amikor minden igényt kielégítő kollagénes készítményt keresnek. De vajon mi a különbség a halkollagén és a marhakollagén között? Ha bizonytalan vagy, hogy melyiket válaszd,  akkor ez a cikk most Neked szól!

A kollagén a víz után a második legnagyobb mennyiségben előforduló anyag a szervezetünkben. Sajnos a húszas éveink elejétől kezdve a szervezet természetes kollagéntermelése évente körülbelül 1,5%-kal kezd csökkenni, ami azt jelenti, hogy 40 éves korunkra nagyjából 25%-kal kevesebb kollagént termelünk. 

A kollagén csökkenése meglátszik a bőrön, az ízületeken, a hajon és a körmökön, továbbá hatással lehet az emésztésre is. Számos tényező kiválthatja a csökkenést, például a rossz táplálkozás, a káros UV-sugaraknak való kitettség, vagy a kevés alvás.

Ezen okok miatt ajánlott például egy marhakollagén- vagy egy hal kollagén-tartalmú étrend-kiegészítő fogyasztása, mellyel könnyen és kényelmesen juttathatod a szervezetedbe a kollagént. Most pedig lássuk, hogy melyek a legfőbb különbségek!

Mi a különbség a marhakollagén és a halkollagén étrend-kiegészítők között?

Nem egyszerű a döntés, főleg, ha azt vesszük alapul, hogy a két kollagéntartalmú étrend-kiegészítő közötti fő különbség nem csak a kollagén forrása. Az állati felhasználás és a környezet is jelentős szerepet játszhat a táplálékkiegészítő minőségében.

A marhakollagén általában a marhacsont feldolgozásának mellékterméke. Ha a csontokból származó kollagént nem alakítanák zselatinná vagy hidrolizált kollagénné, akkor egyszerűen nem tudnánk felhasználni, és a csontok kidobásra kerülnének. Jellemzően I-es és III-as típusú kollagént tartalmaz. Az I-es típus a bőrben található leginkább, a III-as típus pedig a belső szervek építőanyaga. 

A tengeri kollagén halakból származik, és hidrolizált formában, vagyis némileg lebontva kerül forgalomba. A hal kollagén a legjobb forrása az I. típusú kollagénnek. Az I. típusú kollagén a bőrünk 80 százalékát alkotja az elasztinnal együttműködve. A hidrolizált hal kollagén kisebb molekulamérete miatt 1,5-szer jobban felszívódik, mint a marhakollagén, és jobban oldódik hideg és meleg italokban. Éppen ezért, a vadon fogott mélytengeri halakból származó tengeri kollagént tartják a legjobb minőségű kollagénnek.

A marhakollagén előnyei

A marhakollagén a leggyakrabban fellelhető kollagénforrás a táplálékkiegészítőkben, és a boltok polcain is jellemzően hidrolizált fajtájával találkozol. Lássuk, hogy melyek az előnyei!

Költséghatékony
A marhakollagén sok esetben kedvezőbb áron érhető el, mint a halkollagén, és az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítőnek számít a piacon. Akkor is remek választás, ha kagyló allergiád van vagy nem kedveled a tengeri herkentyűket.

Könnyen beilleszthető az étrendbe
A hidrolizált marhakollagén ízesítetlen por formában terjedt el igazán, mivel ez a formula lehetőséget ad arra, hogy bármilyen étrendbe könnyen beilleszthető legyen. Semleges ízének köszönhetően akár smoothieba vagy a reggeli kávéba is keverheted.

Nutriversum tipp: a Nutriversum Collagen Peptides marhakollagén por univerzálisan felhasználható és 100%-os tisztaságú. Mentes mindenfajta édesítőszertől, színezéktől és tartósítószertől, ezért biztonsággal fogyaszthatod akkor is, ha érzékenységgel küzdesz. Tapasztald meg a Nutriversum Collagen Peptides sokoldalúságát, és hozd a legjobb formádat minden helyzetben!

A halkollagén előnyei

A hal kollagén vagy tengeri kollagén elsősorban 1-es típusú kollagén, melyet a szépségiparban és a kozmetikai iparban is előszeretettel használnak. Mutatjuk, hogy milyen előnyökkel is rendelkezik!

Pescetárius étrendbe is beilleszthető
A tengeri kollagén szedése kiváló lehetőség a pescatariánusok számára is, akik nem fogyasztanak marhahúst. A hal kollagén jó alternatívát jelenthet, mivel így elkerülheted az emlősöktől származó hatóanyagokat a Neu5Gc tartalmuk miatt.

Jobb a környezet számára
Amennyiben a környezettudatosság híve vagy, úgy a halkollagént ajánljuk. A halak azon részei, amelyek egyébként hulladékká válnának, felhasználásra kerülnek a különböző táplálékkiegészítők előállításához.

Nutriversum tipp: a Nutriversum Fish Collagen kapszula ideális alternatívája lehet a napi kollagénpótlásnak. A vékony kapszulahéj lehetővé teszi egyszerű lenyelését, így pillanatok alatt beveheted akár a rohanó hétköznapokon is. Ha a pescetárius étrendedbe könnyen beépíthető alternatív megoldást keresel, vagy kifejezetten halkollagénre van szükséged, akkor a Fish Collagen kapszula lehet számodra az ideális választás!

Reméljük, hogy összehasonlító cikkünk után számodra is könnyebb lesz a döntés. Láthatod, hogy a marhakollagén és a halkollagén közötti választás számos tényezőtől függ, és mindkettőnek megvannak a saját előnyei. Az biztos, hogy bármilyen típusú kollagénes készítmény mellett teszed le a voksodat, nem fogsz csalódni! Fedezd fel a Nutriversum kollagén tartalmú készítményeit, és találd meg új kedvencedet, mely támogat a mindennapokban!

CIKKajánló

Minden amit a KOLLAGÉNRŐL tudni akartál!

Mi az a KOLLAGÉN, és mire való a szépségápolásban és sportban csodaszerként emlegetett kollagén? Erre adunk választ cikkünkben. Nézzük meg, hogy miben segít a kollagén. A megfelelő kollagénszint semmiképp se elhanyagolható, de szerencsére ennek eléré

Minden amit a PYRUVATE-ról tudni akartál!

Miért a piruvát az egyik legnépszerűbb diéta-támogató formula? Ezt válaszoljuk meg blogcikkünkben.

Fehérje izolátum vagy koncentrátum? Melyik kell nekem?

Melyik fehérje a legjobb választás Neked? Olvasd el most cikkünkben.

Puffasztott rizs, egyem – ne egyem? Tények és tévhitek.

Némi zavar él még az emberek fejében, hogy a Puffasztott rizs mire és miért jó. Sokan fogyni szeretnének, és ezért tömik magukba csomagszám, míg mások lusták főzni vagy nincs idejük rá, de hízni szeretnének, úgyhogy ezért fogyasztják. Mégis mire jó p