Minden amit a KOLLAGÉNRŐL tudni akartál!

Minden amit a KOLLAGÉNRŐL tudni akartál!

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó


A szépségápolásban és sportban csodaszerként emlegetett KOLLAGÉN nem más, mint egy -a szervezetben legmagasabb arányban előforduló- fehérje, amely számos funkciónkat támogatja. Nem csak, hogy támogatja, kifejezetten kollagénből épülünk fel. Aminosavak alkotják, melyeket fehérjedús ételekből bont le a szervezet, majd ebből állít elő kollagént. 28 típusát azonosították, típustól függően pedig az ínszalagokat, bőrünket, izmainkat és csontjainkat alkotja és építi fel. Kötőszöveteink egészségéért tehát nagymértékben felel a kollagén, így nem csoda, hogy sportolóknak, fizikai munkát végzőknek különösen fontos a megléte.

Minden amit a kollagénről tudni akartál - KOLLAGÉN Minden amit a kollagénről tudni akartál - KOLLAGÉN

Nézzük először, hogy miben segít a kollagén.

A haj, a köröm és a bőr állapotával erős összefüggésben áll a szervezetünkben fellelhető kollagénmennyiség, hiszen ezek a szerveink fontos építő köve ez a páratlan alapanyag – így logikusan az alacsony kollagénszint ezen szervek erősségére negatív hatással lehet. 
Különböző kollagéntípusok különböző szereppel bírnak, a haj, a bőr és a köröm szentháromság erősen tartásáért az I-es típus felelős. Azonban a II-es és III-as típusú kollagénekről se szabad megfeledkezni, hiszen az inak, szalagok, porcok állapotáért, illetve a belső szervek szöveteinek egészségéért ezek a kollagéntípusok felelősek. 
A regenerációban nagy szerepet játszik a kollagén, megfelelő kollagénszint nélkül a sejtek cserélődése nem tud tökéletesen lezajlani, így a hegek, sérülések gyógyulása is lassabb, mint egészséges kollagénszint esetében. 
A szem normális működése is fontos szempont, hiszek a szaruhártya, a retina és a sclera alkotója is a kollagén.
A megfelelő kollagénszint tehát semmiképp se elhanyagolható, de szerencsére ennek eléréséhez és szinten tartásához nem bonyolult a recept. A megfelelő kollagénképződéshez elengedhetetlen a megfelelő C-vitamin-bevitel, hiszen a C-vitamin hozzájárul a szervezet természetes kollagénképzéséhez. Emellett fontos egy kiegyensúlyozott étrend is, hiszen a változatos alapanyagok nemcsak a kollagénképződéshez szükséges alapanyagok teljes skáláját szolgáltathatja, hanem bizonyos élelmiszerek (húsok, belsőségek) már készen is tartalmaznak kollagént.

A rendszeres testmozgás sem elhanyagolható szempont, hiszen egy kiegyensúlyozott, testmozgással színesített egészséges életmód szintén arra sarkallja a szervezetet, hogy a kollagénszint állandó jelleggel az egészséges szinten maradjon. Végezetül orvosi javaslatra alacsony kollagénszint esetében táplálékkiegészítők használatával is elképzelhető a kollagénpótlás. 

300 g
4 690,00 Ft
15 633,00 Ft / kg
300 g
5 790,00 Ft
19 300,00 Ft / kg
173 g
7 390,00 Ft
42 717,00 Ft / kg
200 g
1 890,00 Ft
9 450,00 Ft / kg

CIKKajánló

Minden amit a fehérjéről tudni akartál - kisokos

Mi a fehérje? Milyen fehérjét válasszak? Melyik a legjobb fehérje? Mikor és mennyit is fogyasszunk? Ezekre a kérdésekre válaszolunk blogcikkünkben. Olvasd el most!

Minden amit a PYRUVATE-ról tudni akartál!

Miért a piruvát az egyik legnépszerűbb diéta-támogató formula? Ezt válaszoljuk meg blogcikkünkben.

Kell-e félnünk az édesítőszerektől? Szukralóz, eritrit és társaik

Szukralóz, eritrit. Rákkeltő, vesebetegséget okoz, vagy veszélyes? Kell-e félnünk az édesítőszerektől? Mi is az igazság? Olvasd el blogcikkünket! Ebben a cikkben szeretnék Nektek mesélni kicsit a leggyakrabban használt, egyre elfogadottabb édesítőkrő

Puffasztott rizs, egyem – ne egyem? Tények és tévhitek.

Némi zavar él még az emberek fejében, hogy a Puffasztott rizs mire és miért jó. Sokan fogyni szeretnének, és ezért tömik magukba csomagszám, míg mások lusták főzni vagy nincs idejük rá, de hízni szeretnének, úgyhogy ezért fogyasztják. Mégis mire jó p