Mindent a pilatesről: fajtái, hatása, előnyei

Mindent a pilatesről: fajtái, hatása, előnyei

Nutriversum Team

Szenvedéllyel készült, Neked


A pilates, mint életstílus- miért vált ennyire közkedveltté?

Gondoltad volna, hogy a mostanában divatos pilates olyan hírességek kedvence lett, mint Meghan hercegné és Jennifer Aniston? Ez a méltán népszerű mozgásforma pár éve újra felkapottá vált, és népszerűsége azóta is töretlen. Nem véletlen, hiszen kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlott. Tarts velünk következő cikkünkben, és tudj meg mindent az egyik legkedveltebb mozgásformáról!

A pilates torna a mozgást és a légzést összehangoló, alacsony terhelésű gyakorlatok gyűjteményét foglalja magában. A hangsúly az erő és a mobilitás építésén, a testtartás javításán és a stabilizáló törzsizmok erősítésén alapul. De vajon hogyan is alakult ki a pilates? Lássuk!

A pilates, mint életstílus - vagy inkább koncepció?

A pilates koncepciója az 1920-as években született, amikor Joseph Pilates, egy német gyógytornász alacsony intenzitású gyakorlatokat kezdett alkalmazni az izomegyensúly és a neuromuszkuláris minták finomhangolására és az optimális erő létrehozására. Míg eleinte a pilatest rehabilitációs célokra használták, hamarosan népszerűvé vált a táncosok és a tornászok körében is. Az 1990-es évek végén került reflektorfénybe, amikor olyan hírességeket is elcsábított, mint Madonna vagy Gwyneth Paltrow.

Azóta a pilates népszerűsége felfelé ível, így újabb és újabb fajtái alakultak ki, mint a HIIT pilates, a reformer pilates, a kortárs vagy a klasszikus változat. Bármelyik típust is választod, garantáltan megtalálod a személyiségedhez, és az edzési céljaidnak legmegfelelőbb fajtát! 

Nutriversum tipp: a pilates látszólag könnyű, alacsony intenzitású mozgásformának tűnhet, azonban rendesen megdolgozza a vázizmokat. Ilyenkor fontos a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel, mivel az edzés során az izomrostok megrongálódnak, és ahhoz, hogy újra felépüljenek, szükségük van a megfelelő tápanyagokra, különösen a fehérjére. A kínálatunkban elérhető növényi és állati fehérjék változatos tápanyag profillal rendelkeznek, különböző előnyöket kínálva számodra. Válogass kedvedre!

A lista végtelen, ami a pilates fajtákat illeti, így összeválogattuk a 4 legnépszerűbbet, amelyeket most bemutatunk közelebbről is.

A legnépszerűbb pilates fajták

Szőnyeges pilates
Ha most kezdenéd el a pilátesz gyakorlatokat, akkor a klasszikus szőnyeges verziót ajánljuk, ami remek bevezetést nyújt. A kizárólag saját testsúlyt alkalmazó hagyományos pilates gyakorlatok javítják a törzs kontrollját, az erőt és az állóképességet. A népszerű gyakorlatok közé tartozik a plank, valamint az egy- és kétlábas nyújtások.

Reformer pilates
Az utóbbi időben egyre több helyen elérhető a reformer pilates. Elnevezése a reformer pilates gép használatából ered, amely egy ágyszerű, hevederekkel, rugókkal és csigákkal ellátott csúszkáló kocsi. A gyakorlatok nagy része hasonló a szőnyeges pilates mozdulatokhoz, de a pántok tartása és húzása növeli az ellenállást és fokozza az intenzitást.

Kortárs pilates
A sokak által hibrid pilatesnek tekintett modern megközelítés a klasszikus pilates mozdulatokat vegyíti más típusú mozgásformákkal. A kortárs pilates egy népszerű hibrid megoldás, melyben a jóga és a tánc elemei is megtalálhatók.

HIIT pilates
A HIIT pilates olyan gyakorlatokat vegyít, mint a lábemelések vagy a plank, intenzív kardió intervallumokkal kiegészülve. Itt fokozott kalóriaégetésről van szó, így nem árt egy Pre Workout italkoncentrátum, amely segít motivációd fenntartásában.

Mire jó a pilates?

Amellett, hogy a pilates hihetetlenül jó törzserősítő, javítja a kognitív funkciókat, és segít az immunrendszer erősítésében is.

Íme pár kedvencünk a pilates hatásai közül:

  • A pilates javítja az egyensúlyt és a testtudatot. A mozgásra és a légzésre való összpontosítás fokozza a tudatosságot.
  • A pilates növeli a mobilitást, mivel lassú és ellenőrzött nyújtó mozdulatokkal javítja a rugalmasságot, és erősíti az izmokat.
  • Csökkenti a stresszt, és fokozza a hangulatot, az energiát és a motivációt.
  • Felpezsdíti a testtartást azáltal, hogy erősíti a tartóizmokat és felhívja a figyelmet a helyes testtartásra. 

A pilátesz rendkívül sokrétű. Az edzés nem mindig arról szól, hogy mennyire izzadsz, vagy mekkora terhelésnek teszed ki a tested. Megtanít helyesen lélegezni és ráhangolódni az egész testedre. A hangsúly a test és az elme kapcsolatán van. A sportolóktól a kezdő edzőkig mindenki számára alkalmas, ráadásul az elméd és a tested is értékelni fogja ezeket a rövid, egyszerű gyakorlatokat.

Nutriversum tipp: a rendszeres testmozgás elengedhetetlen, azonban ne feledkezz meg a vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról sem!

A pilates tényleg különbözik a jógától?

A pilatest és a jógát gyakran hasonló mozgásformának tartják, talán annak köszönhetően, hogy mindkettő alacsony terhelésű, és a légzésre kell összpontosítani. Azonban rengeteg különbség van.

A jóga keleti eredetű, és a testet, valamint az elmét egyesíti. A gyakorlatokat általában lassan és tudatosan végzik, hangsúlyt fektetve a légzésre, a testtartásra (ászanákra) és a meditációra. Ezzel szemben a pilates gyakorlatok fókuszáltabbak és kontrolláltabbak, számos izomcsoportot céloznak meg egyszerre, különös hangsúlyt fektetve a hajlékonyságra. A légzés itt is fontos szerepet játszik, de általában kevésbé szerves része az egész gyakorlatsorozatnak, mint a jóga esetében.

Összességében mindkét mozgásforma hasznos lehet az erő, a rugalmasság és a tudatosság fejlesztésében, így bármelyiket is választod, nem hibázhatsz!

A pilates fellendülése napjainkban

Valószínűleg neked is feltűnt, hogy az utóbbi pár évben rengeteg pilátesz stúdió nyílt, és az online fitnesz órák is egyre inkább előtérbe kerültek. Ennek legfőbb oka, hogy sok pilates stúdió és edző kihasználta a korábbi stúdió bezárásokat, hogy haladjon a korral és pozícionálja magát, így több résztvevőt elérve, mivel a virtuális edzéseknek (többnyire) nincs maximális befogadóképessége. 

A világjárvány után a stúdiók újra megnyíltak, a pilates órák pedig sokkal változatosabbá váltak. Miután a legtöbben hónapokig otthon, minimális felszereléssel edzettek, a reformer pilates órák például új elemeket kínáltak, mint amihez az emberek hozzászoktak. Az újítások révén pedig a mozgásforma megújult, és népszerűbb lett, mint valaha.

Nem kérdés, hogy a pilates újra divatba jött, így itt az ideje, hogy Te is kipróbáld! Mi pedig támogatunk az úton változatos táplálék- és étrendkiegészítőinkkel, melyek minden igényt kielégítenek, bármi is legyen a kitűzött célod!

CIKKajánló

Minden amit a fehérjéről tudni akartál - kisokos

Mi a fehérje? Milyen fehérjét válasszak? Melyik a legjobb fehérje? Mikor és mennyit is fogyasszunk? Ezekre a kérdésekre válaszolunk blogcikkünkben. Olvasd el most!

Minden amit a KOLLAGÉNRŐL tudni akartál!

Mi az a KOLLAGÉN, és mire való a szépségápolásban és sportban csodaszerként emlegetett kollagén? Erre adunk választ cikkünkben. Nézzük meg, hogy miben segít a kollagén. A megfelelő kollagénszint semmiképp se elhanyagolható, de szerencsére ennek eléré

Az 5 legjobb ingyenes Fitness applikáció

Melyik Fitness applikáció a legjobb? Segítünk dönteni. Olvasd el blogcikkünket! Több előnye is van ha egy App segít az egészséges életmód betartásában. Összeszedtük nektek a kedvenc applikációinkat.

Kell-e félnünk az édesítőszerektől? Szukralóz, eritrit és társaik

Szukralóz, eritrit. Rákkeltő, vesebetegséget okoz, vagy veszélyes? Kell-e félnünk az édesítőszerektől? Mi is az igazság? Olvasd el blogcikkünket! Ebben a cikkben szeretnék Nektek mesélni kicsit a leggyakrabban használt, egyre elfogadottabb édesítőkrő